Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 MISLJENJE ZVONIMIRA TRAJKOVICA O PRIZNAVANJU ABHAZIJE I JUZNE OSETIJE

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
: Srbija, K&M
/ : Profesor i humanitarac
: Optimisticko
:
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
:
0/0  (0/0)

PostSubject: MISLJENJE ZVONIMIRA TRAJKOVICA O PRIZNAVANJU ABHAZIJE I JUZNE OSETIJE   27.08.08 6:00

Rusko priznanje nezavisnosti otcepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije, za nas Srbe je vrlo loša vest. To je ujedno i sasvim razumljivo reagovanje Rusije na izbor prozapadne vlade na čelu sa Tadićem. Oni nam ovim putem saopštavaju da smo sva njihova zalaganja u odbrani Kosmeta nipodaštavali i odbacili te da sa ovim srpskim rukovodstvom ne mogu da postigne više, jer ono i ne želi da ozbiljno brani deo svoje teritorije. Nudili su oružje i drugu vojnu pomoć ali smo mi sve to odbili, a diplomatija bez sile faktički i ne postoji, pa je lako zaključiti da je ovo naše rukovodstvo od Kosmeta diglo ruke. Osim toga ono se nedvosmisleno okrenulo prema zapadu i NATO-u i ako smo sa te strane pod stalnim pritiscima, ucenama, pa čak i bombardovani.

Rusiji je jasno da sa ovim srpskim rukovodstvom neće moći da naprave čvrste i prijateljske dogovore ni na političkom ni na privrednom planu i sve dok ga mi ne smenimo Rusija neće moći da nam pomogne.

Rusija je u Gruziji napravila nekoliko krupnih grešaka koje će im se obiti o glavu. Kada je tako brzo i lako razbila gruzijsku armiju (koja nije ni bila motivisana za borbu sa Rusima) morala je da zauzme celu Gruziju, uhapsi Saakašvilija i glavne aktere napada na Južnu Osetiju. Pohapsi 30-ak uličara, postavi svoje ljude i povuče se iz Gruzije. Naravno novo rukovodstvo bi samo zahtevalo da određeni kontrolni kontingenti ruske vojske ostanu. Ovako okrnjili su Gruziju a ni Južna Osetija ni Aphazija nisu celine koje mogu same da opstanu kao države, a vrlo je loše rešenje pripojiti ih Rusiji jer to teritorijalno Rusiji ništa ne znači. Rusiji treba kontrola nad celom Gruzijom jer onda neminovno kontrolišu i Azerbejdžan kao i njegovu naftu i gas. Tranzitno kontroliše sve naftno-gasne resurse na celom Kavkazu.

Osim toga ako su hteli da zaplaše ostale bivše republike SSSR-a onda se to najefikasnije radi kada smeniš predsednika. Nijedan drugi predsednik tada ne bi reskirao svoju poziciju, igrajući se sa američkim obećanjima.

Amerikance i EU celovitost Gruzije i ne interesuje već samo deo teritorije kuda idu naftovodi i budući gasovod iz Azerbejdžana. Taj deo će ostati u ostatku Gruzije jer naftovod ide nešto južno od Tbilisija. Na vlasti je ostao Saakašvili i sada će Gruziju ubrzano uvesti u NATO što Rusiji nikako ne odgovara jer onda gube kontrolu nad polovinom Kavkaza i dobija NATO zonu između njih i Irana. Lako je bilo braniti Južnu Osetiju i Aphaziju ali kako će Rusi braniti Nagorno Karabah ili Pridnjestrovlje gde takođe žive Rusi a koji se sa Rusijom ne graniče.

Amerikanci su ovde odigrali perfektno. Isprobali su odlučnost Rusije i utvrdili da se ona ipak kreće u ograničenom formatu, a sačuvali su sve svoje vitalne interese. Srušili su dosadašnju principijelnost Rusije koja je čvrsto stajala na međunarodnom pravu i koja im je veoma smetala jer je uživala podršku velikog broja zemalja. Sada posle ovog priznanja sva dosadašnja ruska principijelnost se srušila.

Odbrana Južne Osetije i Aphazije je potpuno ispravan potez, ali je priznanje velika greška. To priznanje je usledilo pod pritiskom ruske javnosti ali više zbog Ukrajine, kako bi je opomenuli da može da izgubi skoro polovinu svoje teritorije ako krene u NATO. Ali mislim da bi Juščenka više uplašili da su uhapsili ili bar proterali Saakašvilija.

Što se našeg stava tiče mi se nikako ne smemo prikloniti ruskom priznaju Južne Osetije i Aphazije jer bi time dali saglasnost za otcepljenje Kosmeta. Naš stav mora da ostane u okvirima međunarodnog prava i Rusija će to razumeti. To neće pogoršati naše odnose sa Rusijom a na privrednom planu Rusi će verovatno sada zaobići Srbiju bar u domenu gasovoda koji će verovatno zaokrenuti kroz Rumuniju. Suštinski naš stav je u stvari i nevažan jer nas niko ozbiljno i ne shvata, ali ovo Rusko priznanje će i našu situaciju znatno otežati, osim ako se situacija ne bude dalje komplikovala. Ali mislim da neće jer su Ameri postigli to što su želeli. Oni će nastaviti da nas oko Kosmeta podržavaju ali to neće imati dosadašnju specifičnu težinu. Pored toga ovaj Ruski upad u Južnu Osetiju i priznaje vezuje nam ruke da i mi silom povratimo Kosmet (jedini način) jer tada NATO može primeniti ruski recept i s pravom umešati se u sukob.

Kao zaključak: Sve je bilo odlično a priznaje je katastrofa

smrt_siptaru siroma
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
MISLJENJE ZVONIMIRA TRAJKOVICA O PRIZNAVANJU ABHAZIJE I JUZNE OSETIJE
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» ZASTO BAS MI-SAMOSVIJEST O SAMOM SEBI
» Moze li se ziveti samo od ljubavi?
» DUSAN KOVACEVIC - BALKANSKI SPIJUN
» Reality shows
» Venecuela

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Rusija-
Jump to: