Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 KARADZIC TRAZI OBUSTAVLJANJE POSTUPKA

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
ËîęŕöčĽŕ : Srbija, K&M
Ďîńŕî/őîáč : Profesor i humanitarac
Đŕńďîëîćĺśĺ : Optimisticko
ęîńîâęŕ :
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
ĹÓĐĹĘŔ ×ŔŇ:
0/0  (0/0)

PostSubject: KARADZIC TRAZI OBUSTAVLJANJE POSTUPKA   28.08.08 23:41

Karadžić traži obustavljanje postupka
26. avgust 2008. u 14.56
Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, zatražio je od haškog Tribunala da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces „nemoguć” zato što su mu uskraćena prava i zbog toga što mu SAD i NATO prete fizičkom i „sudskom likvidacijom”.

Ponavljajući da je sa SAD i njihovim izaslanikom Ričardom Holbrukom 1996. imao sporazum da se povuče iz javnog života, a Holbruk mu je zauzvrat garantovao da neće biti uhapšen, Karadžić, u podnesku objavljenom u utorak uveče, tvrdi da su SAD namerile da ga „likvidiraju” zbog „nespremnosti da ispune obaveze koje su preuzele”.

Istovremeno, kako tvrdi Karadžić, SAD su mu nametnule „zabranu odbrane u javnosti od sistematske demonizacije”, te preduzele „zaplašivanje optuženog”.

„Ne odustajem od zahteva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu, stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije”, piše Karadžić u podnesku sudskom veću.

Napominjući da postoji mogućnost za njegovu likvidaciju i u pritvoru Tribunala, on traži da se utvrdi „da li su postojale i da li i dalje postoje namere NATO, SAD i drugih članica tog saveza da budem likvidiran”.

„Pored već navedenog u ranijem podnesku, postoje medijski izveštaji o predlozima američkog predsednika Klintona francuskom predsedniku Širaku za moju likvidaciju i ti navodi nisu nikad demantovani.

Takođe, kada mi bude dopušteno da neopmetano primam dokazne materijale od svojih pravnih savetnika, podneću neoboriv dokaz o čvrstim namerama NATO saveza... da budem likvidiran. Dokaz dolazi od osobe sa velikim kredibilitetom pred ovim Tribunalom”, navodi Karadžić.

Optuženi zatim podvlači da ga „više brine mogućnost ´sudske likvidacije´ koja bi za članice NATO saveza bila elegantnija i sa manje rizika”.

Po Karadžiću, „sudsku likvidaciju”, između ostalog, omogućava: menjanje pravila Tribunala „kad god to nekome zatreba”; „suđenja po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu”; „sastav sudskih veća u kojima značajnu ulogu igraju sudije iz zemalja NATO”, a „uz upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog sveta”.

Pravični proces, naglašava Karadžić, nije moguć i zbog toga što je on „sistematski, uporno i sveobuhvatno demonizovan”, čemu se nije suprotstavljao, „poštujući sporazum sa SAD”.

„Ta demonizacija ima ogroman uticaj na moj položaj... u ovoj pravnoj stvari do te mere da niko na svetu ne veruje u mogućnost oslobađajuće presude, bez obzira na dokaze koje bih izneo. Time je zauvek uništena osnova za pravedno suđenje pred međunarodnim sudovima, pretpostavka nevinosti je derogirana i svedena na smejuriju, a moja prava nepopravivo oštećena”, tvrdi Karadžić.

U podnesku, Karadžić optužuje predstavnike SAD, Tribunala i Tužilaštva da su „zastrašivali” njega, „svakoga ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom”, a samim tim i potencijalne svedoke odbrane.

Kao primer „zastrašivanja”, Karadžić navodi izjave da mu je „obezbeđena kazna doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna koju bih svakako dobio kao ´evropski Bin Laden´ ”.

„U zastrašivanju su učestvovali i glavni tužioci Tribunala i članovi Stejt departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbruku i gđi Olbrajt, pa čak i najviši članovi sudskog dela Tribunala, sudije i predsednici Tribunala”, tvrdi Karadžić.

On tvrdi da „sve ove činjenice zajedno... čine ovaj proces nemogućim” i traži da se pre nastavka procesa „razreše ova prethodna pitanja”.

„Tražim da se utvrđe činjenice na koje ukazujem ovim i drugim preliminarnim podnescima i da se slučaj protiv mene odbaci iz razloga navedenih u ovim i drugim podnescima”, zaključuje Karadžić.

Karadžića su 21. jula uhapsile vlasti Srbije, a u prvom pojavljivanju pred Tribunalom, on je 31. jula odložio izjašnjavanje o krivici i tvrdio da je imao sporazum sa SAD koje sada žele da ga likvidiraju.

Pred sudiju Tribunala, Karadžić će ponovo biti izveden u petak, 29. avgusta kada će ponovo imati priliku da se izjasni o krivici. (Beta)
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
KARADZIC TRAZI OBUSTAVLJANJE POSTUPKA
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» LJUBAV SE NE TRAZI !?
» Rak
» Psiho-test
» Odgovornost predava?a
» ?eljko Joksimovi?

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Republika Srpska, Srpska Krajina-
Jump to: