Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

  Ȏ

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
: Srbija, K&M
/ : Profesor i humanitarac
: Optimisticko
:
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
:
0/0  (0/0)

PostSubject: Ȏ   29.07.08 15:37

Roman koji otkriva kako se skrivao Karadžić
desk - 23. jul 2008.

U slučaju romana Prvi, drugi, treći čovek Mirjane Đurđević, u kome je autorka 2006. otkrila kako se skrivao Radovan Karadžić, posle otkrića koja su usledila posle njegovog hapšenja bi se moglo postaviti da li je umetnost je potkazala život. Inspirisana večitim pričama o najtraženijem haškom optuženiku, tačnije o lovu na Karadžića, Đurđevićeva je izmaštala prvi pravi srpski špijunski roman, u kome je glavni lik baš bivši vođa bosanskih Srba. Književnica se dosetila da ga sakrije u jednu beogradsku ordinaciju u kojoj radi kao psihijatar, a posećuju ga uposlenici raznih službi - od domaćih do ruskih i američkih, jer je Beograd stecište svetske obaveštajne elite. U vreme kada je roman pisan, izdavač zrenjaninska Agora je smatrao da mora da požuri sa njegovim objavljivanjem, strahujući da bi Karadžić mogao biti uhvaćen, pa ne bi vredelo da se ulaže novac u priču koja je pase.

Za protekle dve godine roman je zabavljao brojne čitaoce i naišao na veoma dobar prijem kod kritike, pa se našao i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Pre dve godine na sajtu Knjigainfo pojavio se prikaz u kome se za temu romana kaže da je više nego u skladu sa duhom (ne)vremena - različiti svetski špijuni i njihovi domaći pomagači špartaju prošle jeseni (2005) po Beogradu, što tražeći, što skrivajući, na preciznim i prepoznatljivim lokacijama, izvesnog psihijatra, koga haški istražitelji klasifikuju kao Personu broj 1 među optuženima za ratne zločine.

U nastavku teksta autor piše da Đurđevićeva, sa već dokazanim i nagrađenim smislom za dobar zaplet i dramatične obrte, sve do uzbudljivog finala, suvereno vodi priču kroz lavirinte sa bezbroj slepih ulica, terajući čitaoca da se upita zašto Rusi ´skrivaju´ ovog optuženika, za koga ovog puta radi detektivka Harijeta, ko je saradnik CIA, a ko dvostruki špijun...

Gledana danas, ova knjiga poziva na novo čitanje da se uporedi piščeva mašta sa događajima koji priči daju ono što se u književnosti naziva epilog.

Aristotel je primetio da umetnost podržava život, ali se odavno pokazalo da može i obrnuto da život podražava umetnost. (Tanjug)
:lol!:
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
: Srbija, K&M
/ : Profesor i humanitarac
: Optimisticko
:
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
:
0/0  (0/0)

PostSubject: Ȏ Ŏ ?   31.07.08 12:32

RADOVAN VEĆ U HAGU?4:23 BEOGRAD, 30. jula (Tanjug) - Haškog optuženika Radovana Karadžića transportuju jutros iz Beograda u Hag, potvrđeno je Tanjugu.
Kolona vozila, a u jednom od njih se nalazio Karadžić, u tri časa i 45 minuta napustila je zgradu Okružnog suda u Beogradu.
Reporeteri Tanjuga sa lica mesta javili su da su tri džipa sa zatamljenim staklima i uključenim rotacionim svetlima, izašla iz dvorišta zgrade Okružnog suda i uputili se ka naselju Konjarnik, a odatle na auto-put.
Ubrzo potom, 15-tak minuta kasnije, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigla su četiri džipa, sa zatamljenim staklima, javio je Tanjugov reporter.
Karadžić je, odmah po hapšenju 21. jula, smešten u pritvorsku jedinicu Okružnog suda u Beogradu.
U tom Sudu je Odeljenje specijanog suda za ratne zločine.
Karadžić se skrivao u Beogardu, pod lažnim indentitetom dr Dragan Dabić, bavio se alternativnom medicinom i posećivao javne skupove.
On je uhapšen u okolini Beograda, saopštio je 21. jula Nacionalni savet za saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Tužilaštvo haškog Tribunala optužilo je Karadžića pre 13 godina za genocid, zločine protiv čovečnosti, teške povrede Zzanevske konvencije, za proterivanje na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, kao i za deporetcije i druge nehumane činove.
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
Ȏ
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Republika Srpska, Srpska Krajina-
Jump to: