Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Srbija za rekonfiguraciju UNMIK, ali...

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
Ëîêàöè¼à : Srbija, K&M
Ïîñàî/õîáè : Profesor i humanitarac
Ðàñïîëîæåœå : Optimisticko
êîñîâêà :
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
ÅÓÐÅÊÀ ×ÀÒ:
0/0  (0/0)

PostSubject: Srbija za rekonfiguraciju UNMIK, ali...   29.07.08 14:49

Srbija za rekonfiguraciju UNMIK, ali...
stana - 26. jul 2008.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da će Srbija raditi sa UN u cilju dogovora o „rekonfiguraciji” UNMIK-a, ali da sve to ne sme biti izvan „crvenih linija” zacrtanih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti. Jeremić je govorio na sednici na kojoj se razmatra redovni tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a. „Srbija neće štedeti napora da iskreno radi sa UN u izradi prihvatljivog, dugoročnog dogovora o rekonfiguraciji koji potvrđuje sveopšti autoritet UN i otvara prostor za institucionalno uključivane regionalnih organizacija”, rekao je Jeremić. Jeremić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu istakao da se „glas Srbije o rekonfiguraciji... više ne može izbegavati ili zanemarivati”. Ukazao je i da „rekonfiguracija ne sme ići izvan crvenih linija označenih Rezolucijom 1244 i ni u kom slučaju ne sme narušiti suverentitet i teritorijalni integritet” Srbije.

Jeremić je rekao da je generalni sekretar UN, „bez pristanka Saveta bezbednosti i direktnim suprotstavljanjem volji Republike Srbije, zemlje domaćina misije UN na Kosovu, naložio svom specijalnom predstavniku da rekonfiguriše UNMIK”: „To se mora izvršiti uz pristanak Srbije i eksplicitno odobrenje Saveta bezbednosti, što je jedini način se obezbedi održivost.”

Podsećajući na nedavnu posetu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera Beogradu, Jeremić je ocenio da je prvi sastanak o rekonfiguraciji bio prvi važan korak za zaštitu Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu.

Ban Ki Mun je odlučio da nastavi proces preoblikovanja UNMIK-a pošto ta misija, kako je ocenio, ne može da obavlja svoje dužnosti i mora da se prilagodi „novoj realnosti” na terenu. Generalni sekretar UN je naložio UNMIK-u da „sarađuje sa EU i omogući da ona preuzme ojačanu operativnu ulogu na Kosovu u oblasti vladavine prava pod ´kišobranom´ UN”. On je istakao i da „UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova”.

Ahtisarijevim planom je predviđeno da UNMIK bude zamenjen misijom EU Euleks.

Zanijer: Rekonfiguracija UNMIK zbog novih okolnosti
Novi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je u Njujorku da su njegova ovlašćenja u praksi „praktično nestala” i da UNMIK zato planira svoju rekonfiguraciju.

„Stupanjem na snagu Ustava Kosova sve je teže da se vrše ovlašćenja shodno Rezoluciji 1244 (Saveta bezbednosti UN). Ja više nisam u poziciji da proglašavam propise”, rekao je Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Iako i dalje ima vlast shodno Rezoluciji 1244, on je rekao da su njegova „ovlašćenja praktično u praksi nestala”, da je „sada situacija mnogo teža i s tim se suočava međunarodna zajednica”.

On je izrazio zabrinutost što ključne institucije ne funkcionišu kako treba, mnoge institucije su zatvorene, a veliki broj srpskih policaja koji odbijaju da rade u okviru Kosovske policije službe i dalje su suspendovani.

Hiseni: Euleks će doneti mir i stabilnost
Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni ocenio je danas u Njujorku da će raspoređivanje misije EU na celoj teritoriji Kosova doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu zahvalio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na inicijativi o rekonfiguraciji UNMIK-a.

„Verujemo da raspoređivanje Euleksa na celom Kosovu može da doprinese miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu”, rekao je Hiseni. (Beta)
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
Srbija za rekonfiguraciju UNMIK, ali...
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Auto Promocije
» Kupovina polovnih vozila
» Kuba

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Kosovo i Metohija-
Jump to: