Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Potrebno 5.000 potpisa za osnivanje stranke

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
Локација : Srbija, K&M
Посао/хоби : Profesor i humanitarac
Расположење : Optimisticko
косовка :
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
ЕУРЕКА ЧАТ:
0/0  (0/0)

PostSubject: Potrebno 5.000 potpisa za osnivanje stranke   16.08.08 22:14


Za osnivanje partije u Srbiji biće potrebno najmanje 5.000 overenih potpisa građana, predviđa nacrt zakona o političkim strankama.Nacrtom koji je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predviđeno je da stranku nacionalne manjine može osnovati najmanje 500 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije u slučaju manjine čiji je broj prema poslednjem popisu stanovništva manji od 50.000. Ukoliko je broj pripadnika nacionalne manjine veći od 50.000, za osnivanje je potrebno 1.000 potpisa.
Stranka se osniva na osnivačkoj skupštini usvajanjem osnivačkog akta, programa, statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje političke stranke. Sastavni deo osnivačkog akta čine sudski overene izjave osnivača o osnivanju stranke, koje sadrže ime i prezime, prebivalište i adresu osnivača, jedinstveni matični broj osnivača, naziv stranke, prihvatanje njenog programa i statuta, datum potpisivanja izjave i potpis. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je dužno da donese rešenje o upisu političke stranke u Registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave.
Postojeće stranke, upisane u republički i nekadašnji savezni registar političkih organizacija, dužne su da u roku od jedne godine od stupanja na snagu novog zakona usklade svoj statut i druge opšte akte sa njegovim odredbama. Partije će, takođe, biti dužne da dostave zakonom propisane overene izjave članova, a stranke koje ne postupe po odredbama zakona, biće brisane iz Registra i izgubiće status pravnog lica.
Stranka će biti brisana iz Registra i ako njen organ utvrđen statutom donese odluku o prestanku rada, ako se broj članova smanji ispod broja potrebnog za osnivanje političke stranke, ako se ona spoji sa drugom ili drugim političkim strankama ili ako joj je odlukom Ustavnog suda zabranjen rad. Nacrt zakona predviđa i da stranka prestaje da postoji i briše se iz Registra ako svake osme godine od dana upisa ne podnese prijavu za obnovu upisa, uz koju opet mora da dostavi zakonom propisan minimalan broj overenih potpisa osnivača.
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
Potrebno 5.000 potpisa za osnivanje stranke
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Mo?e li se ?iveti samo od ljubavi?
» Lav Nikolajevi? Tolstoj
» Sej?eli
» Zastati na tren i oslu?nuti miris lepote
» ?panska istorija

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Srbija-
Jump to: