Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
: Srbija, K&M
/ : Profesor i humanitarac
: Optimisticko
:
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
:
0/0  (0/0)

PostSubject:    29.07.08 15:20

Masovna egzekucija u Iranu
stana - 27. jul 2008.

U teheranskom zatvoru Evin, pogubljeno je 29 ljudi, osuđenih zbog ubistva, krijumčarenja droge i drugih teških krivičnih dela. Dvadesetdevet krijumčara i dobro poznatih bandita obešeno je u zatvoru Evin u nedelju pred zoru. Ti kriminalci prokrijumčarili su na hiljade kilograma narkotika u zemlju i iz nje, objavljeno je na sajtu stanice IRIB. Za trgovinu drogom osuđeno je 20 ljudi, dok je 10, koje su nazvali obične ubice i siledžije osuđeno i za ometanje javnog reda i mira, prebijanje ljudi, stalne pljačke, ilegalne veze i pojavljivanje u javnosti u alkoholisanom stanju. Kancelarija tužioca saopštila je da su pogubljenje ovih 30 ljudi odobrile visoke sudske vlasti. U Iranu je prošle godine pogubljeno najmanje 317 ljudi, a samo u januaru 13, među njima i majka dvoje male dece koja je osuđena za ubistvo svog muža. Teheran, međutim, odbacuje optužbe za kršenje ljudskih prava i zapadne zemlje optužuje za dvostruke standarde i dvoličnost.

Organizacija Amnesti internešnel u aprilu je svrstala Iran na drugo mesto u svetu po broju izvršenih smrtnih kazni, odmah posle Kine.

I grupe za ljudska prava često optužuju Iran za prekomernu primenu smrtne kazne, ali Teheran insistira da ta kazna efikasno zastrašuje ljude i da se primjenjuje nakon iscrpnog sudskog procesa.

Od uvođenja šerijatskog prava, posle islamske revolucije 1979. godine, u Iranu može biti izrečena smrtna kazna i ona sleduje za ubistvo, silovanje, oružanu pljačku, trgovinu drogom i preljubu.

Početkom meseca iranski parlament je razmatrao i predlog zakona koji bi omogućio smrtnu kaznu za one koji promovišu korupciju, prostituciju i otpadništvo od vere na Internetu.

Prošle sedmice iranska grupa za ljudska prava Mreža advokata dobrovoljaca saopštila je da Iran planira da kamenuje osam žena i jednog muškarca zbog preljube uprkos moratorijuma na tu vrsta pogubljenja.

Islamski zakoni nalažu kamenovanje za preljubu, što je bacanje kamenja na osuđenika zakopanog do pojasa u zemlji. U slučaju žene onda je do ramena. (RTS)
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Srbija-
Jump to: