Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 BUDA - ZVANJE U BUDIZMU

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
Локација : Srbija, K&M
Посао/хоби : Profesor i humanitarac
Расположење : Optimisticko
косовка :
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
ЕУРЕКА ЧАТ:
0/0  (0/0)

PostSubject: BUDA - ZVANJE U BUDIZMU   21.08.08 17:01

Буда
Из ВикипедијаБуда (пали/санскрит: буддха - будан) је звање у будизму које се даје особи која је постигла потпуно пробуђење, односно будаство.

То је биће које је у себи је до краја искоренило мржњу, похлепу и незнање, ослободивши се тако патње. Буда или „Будни“ је „онај који види ствари око себе онаквима какве заиста јесу“ и који је достигао стање бестрашћа које се назива нирвана (пали: нибана). Он је спознао истину (дхаму) и поново открио пут ослобођења, који је давно пре њега био потпуно заборављен.

По будистичкој теорији, савршено знање које Буда обзнањује на послетку бива изгубљено за свет, па стога мора да се сачека долазак неког новог буде, који ће га поново изложити и обзнанити. Сваки следећи буда објављује исту доктрину, односно истину (дхаму) кад се она изгуби међу људима. Према предању, постоји дуга линија Буда која се протеже у бесконачну прошлост. Последњи Буда родио се као Сидарта Гаутама у Индији и у 6. веку п.н.е. Oн је само један у низу од 28 Буда према Теравада будизму[1].


Имена будаКолосална статуа Буде (Sri Lanka)

Пали канон садржи књигу под насловом Будин родослов (Буда-вамса) у којој се наводе имена двадесет четири буде који су претходили Готами, укључујући и њега самог, као двадесет петог. Од њих двадесет четворице, последња седморица се помињу и у другим делима пронађеним у Пали канону. Та седморица су Випаси, Сикхи, Весабху, Какусандха, Конагамана, Касапа и Готама. Претходних осамнаесторо које помиње само Буда-вамса су: Дипанкара, Кондана, Мангала, Сумана, Ревата, Собхита, Аномадаси, Падума, Нарада, Падумутара, Сумедха, Суђата, Пијадаси, Атхадаси, Дхамадаси, Сидхатха, Тиса и Пхуса. Поред Готаме и буда који су му претходили, пали канон помиње и оне буде који ће тек доћи, после садашње будистичке ере. Имена те десеторице према Чакавата-Сиханада Сути (ДН, III, стр. 75фф.) су: Метеја, Утама, Рама, Пасенади, Косала, Абхибху, Дигхасони, Санкача, Субха, Тодеја и Налагирипалалеја. Најважнији међу њима је следећи Будин наследник, Буда који долази Метеја[1].

Према палијском предању буда се рађа искључиво у Ђамбутипути (Индији), једном од четири велика континента у индијској космологији и то поглавито у Мађхима-деси, тј. у ,,средњој земљи", отприлике у области у којој је будизам и доживео свој изворни историјски развој[1]. Сваки буда не проповеда само истину (дарму) која је изгубљена за људе, већ оснива и Ред (Сангха) и не прелази у нибану док учење не буду чврсто установљено (ДН, III, стр. 122).

За појам буде везује се и појам бодхисатве, што означава стање бића које претходи потпуном стању будаства. Биће које се просветлито, спознало истину и постало буда, али ту истину не објављује, назива се издвојеним или "повученим" Будом (пали: Пачека буда; санскрит: Пратјека буда).
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
BUDA - ZVANJE U BUDIZMU
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Filozofija :: Istorija, istorija filozofije, filozofi-
Jump to: