Druzenje, diskusije, upoznavanje, humanitarne aktivnosti
 
HomeCalendarGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 SB ostao podeljen o rekonfiguraciji UNMIK

Go down 
AuthorMessage
Kosovka
Admin
Admin
avatar

Female Number of posts : 336
: Srbija, K&M
/ : Profesor i humanitarac
: Optimisticko
:
100 / 100100 / 100

Kosovka : 1
Registration date : 2008-07-28

cheet for users
:
0/0  (0/0)

PostSubject: SB ostao podeljen o rekonfiguraciji UNMIK   29.07.08 14:57

SB ostao podeljen o rekonfiguraciji UNMIK
stana - 26. jul 2008.

Članice Saveta bezbednosti ostale su podeljene po pitanju rekonfiguracije UNMIK-a, ali je većina njih pozdravila hapšenje haškog begunca Radovana Karadžića, iako to nije bilo na dnevnom redu sednice u Njujorku u petak. Predstavnici SAD i Rusije su izrazili različite stavove o rekonfiguraciji UNMIK-a. Zalmaj Halilzad pozdravio je odluku o rekonfiguraciji Misije UN na Kosovu, dok je Vitalij Čurkin izrazio protivljenje Moskve toj odluci. Ruski ambasador Čurkin je rekao da je mandat šefa UNMIK-a određen Rezolucijom 1244, a ne željom članica Saveta bezbednosti UN. Ponovio je stav Moskve da su proglašenje nezavisnosti Kosova i njegovo priznavanje kršenje međunarodnog prava, odluke Saveta bezbednosti i Helsinškog završnog akta. Protivimo se rekonfiguraciji UNMIK-a. Rusija je zabrinuta zbog namere da se uništi format međunarodnog prisustva koji je ustanovio Savet bezbendosti UN, rekao je Čurkin.

Rusija shvata težnju EU da ima veću ulogu, ali, dodao je Čurkin, to ne sme da bude ispunjeno na jednostran način, već na osnovu Rezolucije 1244 i zato su potrebne nove konsultacije.

Američki ambasador Halilzad je preneo podršku SAD novom šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru u sprovođenju rekonfiguracije po nalogu generalnog sekretara UN.

Rekonfiguracija je drugačija, ali značajna misija. Pozdravljamo i podržavamo odluku o rekonfiguraciji UNMIK-a u skladu sa novom realnošću na terenu... UNMIK mora da se prilagodi novoj realnosti nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Halilzad i dodao da je ta odluka u potpunosti u skladu s Rezolucijom 1244.

On je ocenio da će misija EU (Euleks) imati ključnu ulogu na Kosovu i pozvao sve članice UN da podrže generalnog sekretara UN.

Halilzad je čestitao Srbiji što je pokazala posvećenost vladavini prava i što je uhapsila Radovana Karadžića. Nova srpska vlada je učinila napore u poboljšanju odnosa sa EU i ohrabrujemo je da konstruktivno radi sa EU na Kosovu, rekao je američki ambasador.

Britanski ambasador Džon Sojers je rekao da Savet bezbednosti i pored razmimoilaženja, ima isti cilj i da se ne može zanemariti nova realnost na Kosovu bez obzira da li neko priznaje ili ne njegovu nezavisnost.

Rekonfiguracija je, kako je ocenio, u interesu mira i stabilnosti Kosova i regiona. Verujemo da Euleks mora da se rasporedi kao što je i predviđeno. Dijalog sa Beogradom koji je počeo, mora da bude vođen na konstruktivan, transparentan način, rekao je Sojers.

On je ukazao da taj dijalog ne znači početak novih pregovora. Velika Britanija i druge zemlje su priznale Kosovo i to se neće promeniti, istakao je britanski ambasador.

Izrazio je žaljenje što jedna delegacija u Savetu bezbednosti nije podržala zajedničko saopštenje tog tela UN u kojem se pozdravlja hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.

Predstavnik Francuske, predsedavajuće EU, ocenio je da odluka o rekonfiguraciji UNMIK-a doprinosi daljoj stabilizaciji celog Kosova i očuvanju dostignuća Misije UN. On je istakao da će Euleks raditi u kontekstu Rezolucije 1244.

Francuski predstavnik je pozdravio hapšenje Karadžića i vraćanje srpskih ambasadora u zemlje EU kao korak u pravom smeru. On je ocenio i da bi mogao biti ubrzan proces da Srbija dobije status kandidata u EU.

Kineski predstavnik je rekao da rešenje kosovskog pitanja može se postići samo pregovorima i postizanjem obostrano prihvatljivog rešenja.

Ohrabrio je Beograd i Prištinu da probleme reše diplomatskim putem i istakao da Rezolucija 1244 ostaje validna i osnova za rešavanje kosovskog pitanja. Ohrabrio je rad EU i to u okviru Rezolucije 1244. (Beta)
Back to top Go down
View user profile http://eureka.forumotion.com/profile.forum
 
SB ostao podeljen o rekonfiguraciji UNMIK
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
EUREKA :: Politika :: Kosovo i Metohija-
Jump to: